MBDA pokazuje wyrzutnię Brimstone na bezzałogowym podwoziu firmy Milrem Robotics

16/10/2019

Na wystawie zbrojeniowej DSEI 2019 w Lodynie MBDA pokazuje, jak uzbroić precyzyjnymi pociskami rakietowymi Brimstone  bezzałogowe pojazdy lądowe (UGV), aby jako etatowy oręż stały się atutem w rękach dowódców szczebla taktycznego. Projekt, wykorzystujący pojazd THeMIS UGV, zaprojektowany przez firmę Milrem Robotics, wpisuje się w przyświecającą konstruktorom Brimstone’a koncepcję wszechstronności „Jeden pocisk dla wielu nosicieli”. Uzbrojony w wyrzutnię z  6 pociskami Brimstone pojazd bezzałogowy stanowi

odpowiedź na potrzeby  brytyjskich Wojsk Lądowych wyartykułowane pod hasłamim „Walka prototypów” (Prototype Warfare) i „Walcz inaczej”, wśród których pojawiło się ponowne zainteresowanie zdolnościami do zwalczania licznych formacji pancernych w konfliktach o wysokiej intensywności. Zaspokojenie potrzeb związanych z takimi zdolnościami wymaga wdrożenia systemów artyleryjskich o dużym zasięgu rażenia, działających niezależnie od pogody, zdolnych do pokonania wszystkich znanych układów samoobrony pojazdów pancernych, strzelania salwą i zwalczania obiektów znajdujących się w ruchu. Pocisk Brimstone spełnia wszystkie wynikające z tych zadań wymogi.

THeMIS to wszechstronny i solidny pojazd bezzałogowy, charakteryzujący się niskim poziomem wytwarzanych hałasu i ciepła, potrafiący pokonywać trudny

teren i pozwalający operatorowi zachować bezpieczną odległość. Otrzymując dane, przesyłane przez zdalnego operatora za pośrednictwem standardowych bezpiecznych wojskowych łączy wymiany informacji, system taki będzie w stanie atakować cele znajdujące się w zasięgu wzroku i za przeszkodami, korzystając z dwóch trybów naprowadzania – radarowego i laserowego.

Andy Allen, dyrektor MBDA UK ds. sprzedaży i rozwoju biznesu powiedział: „Nasza pojemna wyrzutnia optymalnie nadaje się do zwalczania przeciwnika atakującego formacjami pancernymi. Połączenie sprawdzonego w boju pocisku Brimstone, produkowanego przez MBDA, z wszechstronnym pojazdem UGV, takim jak THMM Milrem Robotics, zapewni dowódcom szczebla taktycznego możliwość szybkiego, precyzyjnego i zdalnego atakowania licznych celów pancernych przeciwnika w każdych warunkach pogodowych, na dalekich zasięgach i przy przełamywaniu wszystkich znanych układów samoobrony wozów bojowych. Bezzałogowy pojazd lądowy uzupełnia rodzinę platform przenoszących Brimstone (odrzutowce bojowe, śmigłowce, bezzałogowe statki powietrze), podkre

ślając wszechstronność naszej broni w myśl zasady  „Jeden pocisk dla wielu nosicieli”.

Modułowa, podnoszona wyrzutnia mieści kilka pocisków, które mogą być użyte do błyskawicznego atakowania kilku celów jednocześnie. Dzięki wysokiej zwrotności w locie samego pocisku Brimstone konstruktorzy uniknęli konieczności zastosowania wieży obrotowej, co znakomicie upraszcza integrację wyrzutni z nosicielem.

Generał rez. Riho Terras, dyrektor Departamentu Wojskowego firmy Milrem Robotics, powiedział: „THeMIS w bardzo trudnych warunkach, np. w Mali podczas operacji Barkhane, sprawdził się jako pojazd niezawodny i solidny. Połączenie go z przeciwpancernymi atutami pocisków Brimstone firmy MBDA pokazuje, że istniejące i sprawdzone systemy uzbrojenia mogą bezproblemowo współpracować z nowatorską technologią. Naszym celem i przywilejem jest współpraca z silnymi i innowacyjnymi partnerami przy tworzeniu nowych systemów walki opartych na THeMIS. ”

Projekt integracji wyrzutni Brimstone z pojazdem THeMIS stanowi kontynuację poprzednich prac z posadowieniem wyrzutni pocisków MMP na podwoziu pojazdu zdalnie sterowanego. Obie bronie rakietowe stanowią rozwiązania komplementarne, zapewniające precyzyjne rażenie celów pancernych na średnich i dalszych dystansach

THeMIS UGV to modułowy, hybrydowy, wielozadaniowy pojazd gąsienicowy, który można wyposażyć w różne systemy walki, w tym uzbrojenie strzeleckie, drony, urządzenia wykrywające miny-pułapki (IED) i inne. Użycie THeMIS na polu walki zapewnia żołnierzom większe bezpieczeństwo i ułatwia ich służbę.

Milrem Robotics to europejska firma technologiczna koncentrująca się na produkcji bezzałogowych pojazdów naziemnych dla wojska, służb porządkowych i ratowniczych oraz klientów komercyjnych i przemysłu. Zajmuje się również analizami operacyjnymi i doktrynami działań zbrojnych.