Udane pierwsze strzelanie kwalifikacyjne rakiety Sea Venom/ANL

16/03/2020

Firma MBDA przeprowadziła 20 lutego 2020 r. z powodzeniem pierwsze próbne strzelanie rakietowego pocisku przeciwokrętowego Sea Venom / ANL. Przedsięwzięcie zorganizowane na morskim poligonie francuskiej agencji uzbrojenia DGA – Essais de Missiles (DGA EM) w Ile Du Levant – stanowiło kolejny kamień milowy we angielsko-francuskim programie współpracy.

Pocisk wystrzelony ze śmigłowca Dauphin, lecącego na wysokości zbliżonej do minimalnego pułapu odpalenia, bardzo szybko osiągnął oczekiwaną bardzo małą wysokość przelotową. Podczas końcowej fazy lotu załoga wiropłata wykorzystała przesyłany przez łącze danych obraz z kamery podczerwieni, zamontowanej w głowicy pocisku, do ręcznego skorygowania punktu celowania. Pocisk podążał w kierunku wyznaczonego punktu aż do chwili, gdy uderzył w cel z bardzo wysoką precyzją.

Najnowszy test bazował na doświadczeniach z dwóch poprzednich prób, które pozwoliły sprawdzić działanie pocisku na granicach jego możliwości. Potwierdziły one skuteczność działania pocisku Sea Venom / ANL w obu trybach: przechwycenia celu po odpaleniu (LOAL) i przechwycenia celu przed odpaleniem (LOBL). Ponadto zweryfikowały poprawność trajektorii lotu na niskiej wysokości i autonomicznego naprowadzania na cel z wykorzystaniem obrazów rejestrowanych kamerą podczerwieni, wyposażoną w niechłodzoną matrycę (IIR).

Sea Venom / ANL to pocisk dla śmigłowców pokładowych francuskiej i brytyjskiej marynarek wojennych, zaprojektowany specjalnie do zwalczania jednostek pływających. Może być przenoszony przez wiele typów wiropłatów. Powstał z myślą o skutecznym i bezpiecznym zwalczaniu wrogich okrętów znajdujących się pośród cywilnych jednostek pływających, nawet na zatłoczonych wodach przybrzeżnych. Bronią tą będzie można atakować różne cele, od małych, szybko poruszających się łodzi, aż po większe jednostki – znajdujące się w morzu lub stojące porcie. Sea Venom / ANL będzie również przydatny do zwalczania przybrzeżnych celów na lądzie.

Éric Béranger, prezes MBDA, powiedział: „Sea Venom / ANL to pierwszy angielsko-francuski program współpracy, w pełni wykorzystujący nasze centra doskonalenia kompetencji w dziedzinie technologii rakietowych, stworzony w wyniku porozumienia międzyrządowego ratyfikowanego przez parlamenty obu państw w 2016 r. MBDA dokłada starań, aby program Sea Venom / ANL był sukcesem. Powinien on stanowić przykład obopólnych korzyści płynących z bliskiej współpracy w dziedzinie obronności, poprzez zwiększanie suwerennych możliwości Wielkiej Brytanii i Francji w zakresie uzbrojenia oraz jednoczesne obniżanie kosztów”.

Royal Navy zamierza uzbroić w Sea Venom / ANL śmigłowce AW159 Wildcat, zastępując nimi pociski rakietowe Sea Skua. We francuskiej Marine Nationale nosicielem tego oręża będzie przyszły lekki śmigłowiec H160M Guépard (HIL – Hélicoptère Interarmées Léger).