Tawazun i MBDA będą współpracować przy projekcie SmartGlider

23/02/2021

Abu Zabi, 22 lutego 2021 r. – Tawazun i MBDA podpisały porozumienie w sprawie zamiaru współpracy na rzecz rozwoju precyzyjnych systemów uzbrojenia kierowanego.

Matar Ali Romaithi, dyrektor działu rozwoju gospodarczego w Tawazun i Florent Duleux, dyrektor sprzedaży eksportowej w MBDA, podpisali dokument podczas tegorocznej wystawy IDEX w obecności Tareqa Abdulraheema Al Hosaniego, prezesa Tawazun i Erica Bérangera, prezesa MBDA.

Celem inicjatywy jest nawiązanie długoterminowego partnerstwa między Tawazun i MBDA, umożliwiającego rozwój systemów uzbrojenia SmartGlider od fazy projektu do fazy produkcji. Za badania rozwojowe odpowiedzialny będzie wspólny zespół inżynierów z obu stron, w większości z Tawazun. Będą oni pracować w pierwszym regionalnym Centrum Inżynierii Rakietowej MBDA w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (ZEA).

Po podpisaniu umowy Matar Al Romaithi stwierdził: „Jesteśmy zadowoleni z rozwijających się relacji z MBDA. Umowa pozwala nam poszerzyć obszary współrozwoju i koprodukcji zaawansowanych technologicznie produktów zbrojeniowych. Współpraca z MBDA wzmocni nasze zaangażowanie w rozwój przemysłu obronnego i bezpieczeństwa w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, budowanie krajowych zdolności oraz rozwój lokalnych łańcuchów dostaw ”.

W fazie poprzedzającej opracowanie nowego systemu uzbrojenia obie strony zamierzają przeanalizować kilka koncepcji, zanim przejdą do fazy rozwojowej. Celem jest budowa optymalnej broni, za odpowiednią cenę i o odpowiedniej skuteczności, wykorzystującego możliwości przemysłu zbrojeniowego ZEA.

Éric Béranger, CEO MBDA, powiedział: „Cieszymy się, że możemy zacząć wyjątkową współpracę z jednym z naszych wieloletnich klientów, wspierając jego ambicje rozwoju krajowego przemysłu obronnego i umożliwiając opracowanie wyjątkowego uzbrojenia nowej generacji”.

Podpisane porozumienie jest częścią dwustronnej umowy o współpracy zawartej między Francją a ZEA.