System Sea Ceptor firmy MBDA zamówiony dla fregat Canadian Surface Combatant

19/04/2021

Firma MBDA otrzymała od Lockheed Martin Canada kontrakt na uzbrojenie w system obrony powietrznej Sea Ceptor nowych okrętów Królewskiej Kanadyjskiej Marynarki Wojennej, budowanych w programie Canadian Surface Combatant (CSC).

Wykorzystujący pocisk Common Anti-air Modular Missile (CAMM) Sea Ceptor będzie na nowych fregatach CSC spełniał rolę systemu obrony powietrznej bliskiego zasięgu (CIADS).

Sea Ceptor zapewnia wyjątkową skuteczność w samoobronie, dzięki krótkiemu czasowi reakcji i możliwości błyskawicznego wystrzeliwania kolejnych rakiet, pozwalającym zwalczać wiele zagrożeń jednocześnie. Zastosowana w rakiecie najnowocześniejsza technologia zimnego startu – Soft Vertical Launch (SVL) – zapewnia uzyskanie strefy rażenia w promieniu pełnych 360° i elastyczność w walce na krótkich dystansach, zwykle kojarzoną tylko z wyrzutniami ruchomymi, wymagającymi bezpośredniego nakierowania na cel. Sea Ceptor zostanie zintegrowany z systemem zarządzania walką Combat Management System 330 (CMS 330) firmy Lockheed Martin Canada w wielowarstwowej obronie powietrznej. Pociski CAMM będą montowane po cztery w wyrzutni Extensible Launcher System (ExLS) firmy Lockheed Martin, należącej do rodziny systemów wyrzutni pionowych Mk41.

Udział MBDA w programie CSC wywrze pozytywny wpływ na miejscowy przemysł obronny i jego łańcuch dostaw dzięki kanadyjskiej polityce korzyści przemysłowych i technologicznych ITB (Industrial and Technological Benefits). Podpisany właśnie kontrakt zaowocuje znaczącymi inwestycjami MBDA w badania i rozwój w Kanadzie w odniesieniu do szerokiego zakresu technologii, takich jak sztuczna inteligencja, bezpieczeństwo cybernetyczne i zaawansowane materiały. Inwestycje trafią do małych i średnich przedsiębiorstw, instytutów akademickich i innych kluczowych gałęzi przemysłu w całej Kanadzie, wspierając miejsca pracy związane z zaawansowanymi technologiami. Ponadto program CSC wzmocni partnerstwo między MBDA i Lockheed Martin Canada, które już zaowocowało wspólnym wdrożeniem systemów Sea Ceptor i CMS330 do zapewnienia światowej klasy zdolności obrony powietrznej na jednostkach Marynarki Wojennej Nowej Zelandii i Marynarki Wojennej Chile

Éric Béranger, prezes MBDA, powiedział: „Cieszymy się, że otrzymaliśmy ten kontrakt i możemy
uczestniczyć w tak ważnym dla Kanady programie zbrojeniowym. Sea Ceptor to technologie nowej
generacji, które pozwolą chronić personel Królewskiej Kanadyjskiej Marynarki Wojennej podczas misji