MBDA z zadowoleniem przyjmuje pogłębianie polsko-brytyjskiej współpracy rakietowej

05/10/2022

MBDA z zadowoleniem przyjmuje podpisanie 4 października polsko-brytyjskiego porozumienia międzyrządowego o współpracy dotyczącej rakiet przeciwlotniczych oraz uzgodnienie skali transferu technologii dla programu naziemnej obrony powietrznej NAREW.

Podpisaniu dokumentów w jednostce wojskowej w Zamościu towarzyszyło przejęcie przez polskich użytkowników sprzętu pierwszej jednostki ogniowej systemu Mała NAREW, wykorzystującego pociski CAMM i wyrzutnie iLauncher, wyprodukowane przez firmę MBDA.

Chris Allam, dyrektor zarządzający MBDA UK, powiedział: „Dostawa Małej NARWI do rąk polskich żołnierzy w tak ekstremalnie krótkim czasie to niezwykłe osiągnięcie. Jesteśmy bardzo dumni, że udało się to osiągnąć dzięki naszej bardzo ścisłemu partnerstwu z Polska Grupą Zbrojeniową i silnemu wsparciu ze strony rządu Wielkiej Brytanii. Zawarte dziś umowy uruchamiają kolejny etap polsko-brytyjskiej współpracy rakietowej i stanowią podstawę oferty transferu technologii między MBDA a PGZ, dotyczącej systemu NAREW, a także wspierają projekty takie jak PILICA+, MIECZNIK, OTTOKAR-BRZOZA i inne”.

MBDA pracuje już z PGZ nad zwiększeniem zdolności polskich przedsiębiorstw w dziedzinie rakiet, m.in. poprzez programy NAREW, MIECZNIK, PILICA+ I OTTOKAR-BRZOZA, wspierane transferem wiedzy i technologii z MBDA do polskiego przemysłu zbrojeniowego. Oczekuje się, że wspólne działania w tym obszarze zapewnią Polsce istotne zdolności obronne oraz nadadzą impuls gospodarce, tworząc miejsca pracy wymagające wysokich kwalifikacji. Wojsko otrzyma uzbrojenie o odpowiedniej wartości w stosunku do jego ceny.

System Mała NAREW, dzięki integracji z polskimi stacjami radiolokacyjnymi SOŁA i polskimi systemami kierowania walką, stanowi krok przybliżający realizację głównego programu NAREW, a jednocześnie dzięki sprawdzeniu poprawności współpracy rakiet CAMM z polskimi komponentami, ogranicza ryzyka technologiczne projektu PILICA+.

Informacje dodatkowe:

MBDA to jedyna europejska grupa zbrojeniowa zdolna projektować oraz produkować pociski i systemy rakietowe odpowiadające pełnemu zakresowi obecnych i przyszłych potrzeb operacyjnych trzech rodzajów sił zbrojnych (lądowych, morskich i powietrznych). Dzięki znaczącej działalności w pięciu państwach europejskich i USA, w 2021 r. obroty MBDA wyniosły 4,2 mld euro, a portfel zamówień sięgnął 17,8 mld euro. Łącznie firma oferuje 45 systemów rakietowych i środków przeciwdziałania użytkowanych operacyjnie, jednocześnie prowadząc prace rozwojowe nad kolejnymi ponad 15 systemami uzbrojenia. Udziałowcami MBDA są: Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) i Leonardo (25%).