MBDA i BDL uzgodniły warunki montażu rakiet w Indiach

16/10/2019

MBDA, wiodący europejski producent broni rakietowej, podpisał z firmą Bharat Dynamics Limited (BDL) umowę na ostateczny montaż, integrację i testowanie (FAIT) w Indiach pocisków Mistral i ASRAAM. Memorandum of Understanding (MoU) sygnowali 12 września podczas wystawy zbrojeniowej DSEI w Londynie George Kyriakides, dyrektor ds. międzynarodowej współpracy przemysłowej w MBDA oraz kmdr rez. Siddharth Mishra, prezes i dyrektor zarządzający BD

MBDA-and-BDL-agree-to-assemble-missiles-in-India-ÂC-MBDA

Firma BDL jest głównym integratorem indyjskich systemów uzbrojenia i dostarczyła już klientom w kraju i za granicą ponad 130 000 systemów uzbrojenia. MBDA ma udaną historię współpracy z BDL w ostatnich 50 latach. Jej rezultatem jest wyprodukowanie w Indiach już ponad 50 000 pocisków zaprojektowanych przez inżynierów MBDA.

George Kyriakides powiedział: „Zwarte porozumienie stanowi ostateczne potwierdzenie naszego poparcia dla polityki Make in India i partnerstwa z BDL. Współpracując, kładziemy fundamenty pod kolejne nowe i ekscytujące wspólne projekty”. Prezes Mishra stwierdził:„ Od dziesięcioleci Bharat Dynamics Limited cieszymy się z korzystnych relacji z MBDA. Doceniamy podpisanie nowej umowy, gdyż pogłębi ona nasze strategiczne relacje.”

ASRAAM to pocisk nowej generacji. Dzięki dużemu silnikowi rakietowemu i czystej aerodynamicznie konstrukcji osiąga niezrównaną prędkość, zwrotność i zasięg. Pierwszym samolotem indyjskich sił powietrznych, uzbrojonym w ten najnowocześniejszy oręż, jest myśliwiec Jaguar.

Mistral, z niezrównanym wskaźnikiem trafień (ponad 96% podczas wszystkich odpaleń), został wybrany przez wiele sił zbrojnych na całym świecie i zaoferowany indyjskimi emu wojsku w celu spełnienia ich wymagań dotyczących obrony powietrznej bardzo krótkiego zasięgu (VSHORAD). Dzięki współpracy z koncernem HAL, indyjskim producentem statków powietrznych, pomyślnie zakończona została integracja systemu Mistral ATAM na śmigłowcu Dhruv i lekkim śmigłowcu bojowym (LCH).